wie was Rolando Toro?

 

 

Rolando Toro Mario Araneda werd geboren op 19 april 1924 in Conception, Chili.

In 1943 was hij leraar op de school ‘Jose Abelardo Nunez’, in Santiago. Hij gaf tussen 1944 en 1957 les in Valparaiso, Talcahuano, Pocuro en Santiago (Chili).

In 1964 studeerde hij af aan de School of Psychology Pedagogisch Instituut van de Universiteit van Chili. Hij behaalde een leerstoel van de ‘Kunsten en Uitdrukkingen Psychologie’ aan het Aesthetics Instituut van de Katholieke Universiteit van Chili.

In 1965 was hij docent aan het Centrum voor Antropologische Medische Studies aan de Universiteit van Chili. In dat jaar deed hij onderzoek met muziek en dans met psychiatrische patiënten in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Santiago.

Hij deed onderzoek naar het onbewuste en verschillende staten van bewustzijn. Dat leverde hem een benoeming op als hoogleraar aan de Interamerikaanse Open Universiteit in Buenos Aires in Argentinië

Tussen 1968 en 1973 begon hij met zijn eerste ervaring met Biodanza (dat heette in het begin nog Psychodanza). Hij paste dit systeem toe in het psychiatrisch ziekenhuis van Santiago en in het Instituut voor Esthetiek Instituut van de Katholieke Universiteit van Chili.

Later woonde hij in Chili, Argentinië, Brazilië en Italië.

Rolando Toro was naast docent & hoogleraar ook dichter en schilder. Hij publiceerde vele gedichten en psychotherapie boeken. Daarnaast verzamelde hij kunst en realiseerde hij ook diverse exposities in Brazilië en Italië. Volgens Rolando Toro was poëzie zijn meest intieme beroep

In 2001 is Rolando Toro Araneda voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met Biodanza over de afgelopen 40 jaar.

Over Biodanza schreef hij:

Biodanza is geleidelijk in mijn leven gekomen en heeft steeds meer aan kracht gewonnen. Ze wekte de belangstelling van mensen, zorgde voor verrassende veranderingen bij sommige deelnemers, en schiep vooral voor een gevoel van wedergeboorte en van hoop in het leven. Dit alles heeft me tot deze combinatie van kunst, wetenschap en liefde gebracht. Ik voelde dat ik de mogelijkheid van een zuiver contact met de levende werkelijkheid door middel van beweging, gebaren en de uitdrukking van gevoelens schiep.

Muziek was de universele taal, de enige taal die we allemaal konden begrijpen in de Babylonische spraakverwarring van deze wereld. De dans was de ideale manier om lichaam en ziel te integreren en kon bij alle deelnemers geluk, tederheid en kracht naar boven halen.

Uit dit geheel van ervaringen en gevoelens ontstond het verlangen om kleine groepen te vormen om te dansen, te zingen en elkaar te ontmoeten met muziek.                                                                                                    

 

Rolando had een droom om de hele wereld te laten dansen. Deze droom laat ik en mijn collega’s over de hele wereld graag uitkomen.

 

Biodanza is not a mere set of exercises to music or a conventional system of emotional expression, but rather a new vision of life, a process of human development, identity integration, inner transformation, and of developing our human potentials. Biodanza is about learning to ‘dance life’ and rediscover the ‘pleasure of living’. – Rolando Toro

agenda

wekelijkse groep

Wil je graag ontdekken wat biodanza voor jou kan betekenen?
Heb jij zin om samen in beweging te komen, te dansen en zo samen op ontdekkingsreis te gaan? Geef je dan op voor de wekelijkse groep en/of introductielessen!

Instromen in de wekelijkse groep kan nog steeds.


verdiepingsdag(en)

overige activiteiten

logo

hanger-kleur-groot

Deze cirkel van mensen symboliseert de verbinding. Net zoals we in Biodanza verbonden zijn of raken met elkaar. Een verbinding vanuit ons hart met mensen met verschillende achtergronden, elk met hun eigen kleur.
Lees meer over de betekenis van het logo.

Stadspas Nieuwegein & U-pas

dans Biodanza is aangesloten bij de Stadspas Nieuwegein &
de U-pas

Button_Website_Aanbieders

IBF / VBN

dans Biodanza is aangesloten bij de IBF (International Biocentric Federation) en de VBN (Vereniging Biodanzadocenten Nederland).

LogoBiodanzaTMRidotto

lid vbn logo

biodanza

Leren dat leven een kunst is
Het lichaam opnieuw ontdekken
Het terugvinden van je hart
Je eigen talenten ten diepste ontwikkelen
De ware menselijke kwaliteit hervinden
Dat is BIODANZA!

- Rolando Toro -

Overige agenda-info