hoe werkt Biodanza?

 

Biodanza  werkt met een combinatie van oefeningen/dansen, muziek, ritme en emoties.

We beginnen een biodanzaworkshop (vivencia) met een actief gedeelte met actieve oefeningen/dansen die de vitaliteit en plezier stimuleren. In de tweede helft worden de oefeningen rustiger, zodat je lichaam kan ontspannen en nieuwe energie kan opdoen. Op deze manier ervaar je de balans tussen inspanning en ontspanning.

Tijdens de workshop wordt niet gesproken, zodat je hoofd rust krijgt en je je lichaam de kans geeft om nieuwe positieve ervaringen op te doen.

Elke workshop heeft een eigen thema gebaseerd op (een of twee van) de 5 lijnen in biodanza, namelijk: vitaliteit, creativiteit, affectiviteit, seksualiteit en transcendentie. Dit zijn potentiële menselijke kwaliteiten die al dan niet ontwikkeld, onderdrukt, onbekend, bewust en gebruikt zijn en die meer beleefd en geleefd kunnen en mogen worden. In de wekelijkse lessen worden deze thema’s of potentiële vermogens steeds opnieuw gestimuleerd, aangemoedigd en ontwikkeld. 

Wat betekenen deze vijf potentiële menselijke kwaliteiten dan, zul je je afvragen?

  1. Vitaliteit is het leven met energie tegemoet treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn, zodat je kunt uitreiken naar wat je nodig hebt en verlangt in het leven. Vitaliteit voedt blijdschap, levenslust en geeft je het vermogen om levendig (in je) lichaam zijn.
  2. Seksualiteit en sensualiteit horen bij ieder levensaspect, al wordt dat vaak niet erkend. Een glimlach, een gebaar, een hand die zachtjes vastgehouden wordt of streelt. In biodanza wordt dit aspect van het leven op zachte wijze herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit nemen toe. Seksualiteit begint bij opnieuw leren verlangen en bij het ontdekken en wakker maken van plezier in jezelf.
  3. We creëren een relatie, een moment, een toekomst. Creativiteit heeft te maken met hoe je leeft en leven creëert voor jezelf en anderen.
  4. Als we anderen ontmoeten, hebben we de vaardigheid nodig om genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat we ons kunnen verplaatsen in een ander. Affectie is onze natuurlijke mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid ervaren.
  5. Transcendentie is het moment waarin je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel. Het is openen naar het totale menselijk potentieel.

De weg naar gezondheid en welbevinden is die van integratie. Het proces van biodanza helpt je de natuurlijke potenties te ontdekken, te ontwikkelen en meer uit te drukken in je leven. 

Door het gebruik van verschillende soorten muziek, ritmes en dansen versterken we deze vijf potentiële menselijke kwaliteiten en kom je zelf meer en meer in balans.

 

De effecten van biodanza

Doordat biodanza je (letterlijk) in beweging zet, is het een goede manier om aan je gezondheid en persoonlijke groei te werken. Al na één workshop zijn voor de meeste deelnemers duidelijke effecten merkbaar. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, durven meer te genieten van het leven en hebben meer energie. Het versterkt daarnaast ook het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het functioneren van alle organen en werkt tevens preventief, stressverlagend en ontspannend.

Biodanza werkt door in je dagelijks leven. Je leert te voelen wat je doet en te doen wat je voelt. Het gezonde in jezelf wordt versterkt en aangemoedigd. De verbinding tussen denken, voelen en doen wordt hersteld. Je wordt gaandeweg spontaner, creatiever, vitaler en affectiever. 

Je gaat/kunt

  • je gelukkiger en enthousiaster voelen
  • intenser van het hier en nu kunnen genieten
  • liefde en genegenheid in je dagelijkse leven inbouwen
  • harmonieuze relaties met anderen ontwikkelen en onderhouden

 

Je moed en je verlangen om te leven nemen toe. Je relatie met je partner, vrienden en ouders verbeteren. Je krijgt meer toegang tot liefde. Je creatieve vermogens nemen toe. Je hebt meer energie voor je werk en je studie. Je bent tevreden met jezelf en ziet de kwaliteit van je leven toenemen. – Rolando Toro –

 

 

wat is biodanza?           hoe werkt muziek?           wie was Rolando Toro?

agenda

wekelijkse groep

Wil je graag ontdekken wat biodanza voor jou kan betekenen?
Heb jij zin om samen in beweging te komen, te dansen en zo samen op ontdekkingsreis te gaan? Geef je dan op voor de wekelijkse groep en/of introductielessen!

Instromen in de wekelijkse groep kan nog steeds.


verdiepingsdag(en)

overige activiteiten

Dit jaar wordt de Nationale Biodanzaweek van 13 t/m 21 april gehouden.

Daarom organiseer ik op woensdag 17 april ik een Open Biodanza-avond, waarbij iedereen die (opnieuw) wil kennismaken met Biodanza van harte welkom is. Je bent van harte welkom. Meer info.

logo

hanger-kleur-groot

Deze cirkel van mensen symboliseert de verbinding. Net zoals we in Biodanza verbonden zijn of raken met elkaar. Een verbinding vanuit ons hart met mensen met verschillende achtergronden, elk met hun eigen kleur.
Lees meer over de betekenis van het logo.

Stadspas Nieuwegein & U-pas

dans Biodanza is aangesloten bij de Stadspas Nieuwegein &
de U-pas

Button_Website_Aanbieders

IBF / VBN

dans Biodanza is aangesloten bij de IBF (International Biocentric Federation) en de VBN (Vereniging Biodanzadocenten Nederland).

LogoBiodanzaTMRidotto

lid vbn logo

biodanza

Leren dat leven een kunst is
Het lichaam opnieuw ontdekken
Het terugvinden van je hart
Je eigen talenten ten diepste ontwikkelen
De ware menselijke kwaliteit hervinden
Dat is BIODANZA!

- Rolando Toro -

Overige agenda-info